Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Ett brutalt bottenhugg på tre meters djup resulterade i denna präktiga pjäs. Vågen stannade på 9320 gram. Foto: Robban Andén
Megagös för Berra Mårdh

Storfiskaren Berra Mårdh skulle bara ut på ett kort kvällspass med kompisen Robban Andén, men en timme räckte för att vännerna skull hinna uppleva ett fantastiskt gösfiske på grunt vatten. Höjdpunkten kom när Berra lyckades lura upp en bredryggad skönhet på 9,32 kilo!

Berras och Robbans senaste göspass inleddes med sjösättning i en sörmländsk sjö klockan åtta på kvällen. Några minuter senare testades huggviljan på ett lovande ställe. Kort därefter kom den första gösen upp och mängder av fiskar upp till fem kilo fick vända i båten.
Klimax nåddes när Berras chartreusefärgade sjutumsjigg fick en oöm uppvaktning på tre meters djup.

”Hugget var brutalt och jag förstod direkt att den var riktigt stor”

– Hugget var brutalt och jag förstod direkt att den var riktigt stor. Det relativt grunda vattnet gjorde att kampen blev spännande med flera korta rusningar. Efter tio minuter kunde fisken landas. Den var 92 centimeter lång och i fantastisk kondition. När vågen visade 9320 gram trodde Robban först att den var trasig, men det var den inte. Det var en riktigt vacker fisk och troligtvis den största som tagits på bottenknack i år, hälsar Berra.

Efter några snabba bilder fick den väldiga fisken simma vidare.

Grattis till en riktig drömgös!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta