Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Vilken fantastisk lekhanne som fångades i ett av Ätran biflöden! Fisken är ett fint exempel på vad lyckade åtgärder kan leda till. Foto: Ingemar Alenäs
Megaöring i Ätran

En groteskt stor havsöring i lekdräkt har nyligen fångats i en fälla i Högdalsån. Fisken vägde 9,7 kilo och var hela 98 centimeter lång!

Ätrans lax och öring har gynnats enormt av insatserna i Hertingprojektet, som nu möjliggör att utlekt fisk kan vandra fritt ut i havet och älven.
Västkustöringen som fångades i fällan var en hanne i toppform, och fiskar i den storleken är ytterst värdefulla för beståndet – men också för sportfisket!

– Myten om den småväxta västkustöringen fick sin slutgiltiga knäck. Regleringar i nätfiske längs kusten, ökade minimimått, samt fiskevård och kalkning gynnar havsöringen på västkusten. Vi visste att det fanns en storvuxen havsöringstam i Ätran. Öringen vid Nydala är ett fint exempel på det, säger länsstyrelsens fiskexpert Hans Schibli, som var med under fångsten.

Foto: Ingemar Alenäs

Läs mer om den fantastiska fisken här.

Här kan du se en kamera från Herting som filmar både lax och öring live!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta