Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige nicander
Megatorsk från Söröya
Världsrekord för torsk

Michael Eiseles torsk på 47 kilo kan komma att bli nytt världsrekord om den godkänns. (Foto: Sørøya Havfiskeselskap)

I söndags fångades den tyske sportfiskaren Michael Eisele en torsk  som om den godkänns kommer att vara nytt världsrekord. Fisken vägde 47 kilo och var 160 centimeter lång.
Söröya bjuder på formidabelt drömfiske på en lång rad arter. Men mest känt är nog vårvinterns fiske efter lekvandrande torsk, så kallad skrei. Detta fiske brukar ge många torskar i vikter över 30 kilo varje år. Fisken ska ha tagits utanför Breiviksbotten som enligt lokalbefolkningen på Söröya är den plats som lockar överlägset mest skrei.
Torskar så stora som den Michael fångade i söndags har enligt många berättelser fångats av yrkesfiskare men som sportfiskefångad torsk överträffar den det gällande världsrekordet med flera kilo.
Det gällande världsrekordet togs 1969 av Alphonse Bielevich i New Hampshire, USA. Den fisken vägde 44.79 kilo.
Anders Nicander

 

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta