Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mikael Flink med den största i trippeln, 1390 gram. Foto: Privat
Mikaels magnifika trippel på bara tre kast

Plötsligt händer det: Tre abborrar över kilot på lika många kast. Mer effektivt än så kan det inte bli. Mikael Flinks fiskeäventyr i Dalsland är en inspiration för alla som är på väg att ge upp.

Hösten kan vissa dagar vara en högtid för abborrfiske, men i takt med att temperaturen sjunker så kan det även vara stendött i vårt favoritvatten. Mikael Flink försöker fiska så ofta han kan i oktober, speciellt av anledningen att han deltar i tävlingen Höstborren. Det inplanerade 2-timmarspasset efter jobbet inleddes dock väldigt trögt, innan allt plötsligt lossnade.

Här berättar han själv om den förlösande huggruschen med tre abborrar över kilot på tre kast:

”Vattnet som jag åker till, en av Dalslands alla mystiska skogssjöar, har de senaste fyra–fem passen varit ganska dött, vilket med stor del beror på kallfronten som svepte in under nästan en vecka. Nu har dock ”värmen” (10–12 plusgrader) kommit åter så jag är spänd på lite mer aktiva abborrar! Åker ut till en grynna där jag tagit många stora fiskar. Tar en 150-grammare direkt men efter det är det tvärdött. Mina 2 timmar har strax runnit ut och det börjar skymma, så jag bestämmer mig för att åka till ett grundflak på 5–6 meters djup, där det sedan brantar ut mot 10–12 meter. Nu på hösten när gräset börjar vissna så är det ofta jag hittar betesfisken längs branterna, och då är alltid abborren i närheten. Jag ställer mig på det djupa och kastar upp mot det grunda med min Molix RT-jigg och en 15-grams skalle. Landar på botten. Tar tre–fyra vevtag och låter jiggen sjunka till botten igen. Pang! När jiggen dalar nedför branten så står där en fin borre på 1 390 gram och 46 centimeter och fullständigt attackerar min jigg. Håvar skönheten, och instinktivt vet jag att nu börjar huggruschen. Låter henne ligga kvar i håven i vattnet och drar ett nytt kast på exakt samma ställe. Exakt samma scenario. Pang! 1 250 gram och 46 centimeter upp i håven! Två skönheter i håven, jag bara måste dra ett till kast! Med risk för att verka tjatig; samma ställe, samma antal vevtag, pang! Vad händer? Upp kommer en 1000-grammare prick på 40 centimeter”.

Det börjar mörkna, så för att få till någorlunda bra foton så bestämmer sig Mikael för att sätta igång och fota fisk på mätbrädan till Höstborren. Dessa två 46:or innebär att Team Borrebutiken.se i skrivande stund ligger på tredjeplats i zon väst med 232 centimeter, med väldigt begränsat antal fisketimmar hittills.

Av två timmars segt fiske så räckte det alltså med att ha grejerna i vattnet under 3–4 minuter när huggperioden inföll. Kontentan är alltså: Glöm aldrig att göra de tre sista kasten! Tack Mikael för storyn, säger vi på Fiskejournalen.

PS. Ni kan följa Mikael på Instagram: flink_fishing. DS

Läs mer om abborrfiske i Fiskejournalen:

Kan någon bräcka Erics och Tommies borrar på 2,4 kilo?

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta