Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Pellets från Stenungeåns mynning i Askeröfjorden. Foto: Martin Hasselöv.
Miljoner plastpellets kan ha nått svenska kusten

Ni som brukar fiska vid västkusten har kanske upptäckt vita korn som ligger utspridda längs stranden? Anledningen är isåfall att det skett ett enormt utsläpp av pellets till havs som även kan ha nått den svenska kusten.

– Jag är helt chockad.

Det säger Maren Esmark, som är generalsekreterare i norska Naturvärnförbundet till NRK. Nu har både hon och alla andra som undrat var plasten längs kusterna kommer ifrån fått svar. Tidigare i veckan skickade det norska företaget SEA-Cargo AS ut ett pressmeddelande om att det skett utsläpp av plastpellets den 23 februari utanför Skagerrak. Enligt företaget så rör det sig om en trasig container.

Det är detta utsläpp som nu har nått Oslofjorden, och kanske även delar av den svenska västkusten. Man antar att det läckt ut mellan 10–13 ton, och isåfall handlar det om hundratals miljoner pellets.

Maren Esmark befarar att plastbitarna kommer att bli liggandes kvar i flera generationer framåt, och efterlyser åtgärder för att det inte ska kunna upprepas.

Via den här länken kan ni se en illustration om hur plasten kan ha spridit sig runt Skagerrak, och enligt den skulle alltså även Sverige vara drabbat.

Läs mer om Norge:

Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta