Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mikael Frödin vid tillfället då han filmade laxodlingarna, vilket han blev anmäld för.
Miljoner skäl att vara nöjd för laxkämpen Mikael Frödin

Artifishal – den uppmärksammade filmen om odlingsindustrin, har tagit världen med storm. Svenske laxprofilen Mikael Frödin medverkar i filmen, och nu läggs den snart ut för allmänheten.

– Mer än 1,5 miljoner människor har redan sett trailern på Youtube, och vi räknar med att 10-tals miljoner kommer att se själva filmen när vi streamar den, säger Mikael Frödin till Fiskejournalen.

Det blev böter och inte fängelse som straff för Mikael Frödin, för sitt brott när han gick över avspärrningarna av en norsk laxodling i samband med inspelningen av Artifishal.

Sedan dess har han rest världen runt och påtalat laxproblemen och slagits för den vilda laxen – samt att föreläsa om filmen och händelserna kring den. Premiären skedde i Reykjavik, med motiveringen att odlingsnäringen nu vill exploatera även de isländska ekosystemen. De som väntat på fler visningar i Sverige bör göra sig redo. Bio Rio i Stockholm har nämligen fått en visning till av Artifishal 21 oktober, och gissningsvis lär biljetterna tingas fort.

Frågan är då om något skett i själva sakfrågan, alltså kring laxindustrin, sedan Artifishal släppts, och där även rättegången mot Mikael Frödin fick stor uppmärksamhet?

– Det har varit två väldigt intensiva år, men det har varit framgångsrikt och lett till konkreta resultat, säger Mikael Frödin.

Kan du ge några exempel?

– Allmänheten har börjat ifrågasätta den odlade laxen ur flera perspektiv, och även lokalpolitiker i flera norska fylken har börjat ifrågasätta näringen. Beskedet att Danmarks regering inte vill ha fler laxodlingar i öppna kassar betyder väldigt mycket, och ett annat exempel är när Åre kommun tog beslutet att sluta servera odlad lax till skolor och förskolor. Flera andra svenska kommuner har även de den odlade laxen uppe på agendan.

Mikael berättar att han för diskussioner med kockar och restauranger om att hitta andra råvaror än odlad lax. Företrädare för restaurangnäringen i Argentina och på Island har redan visat vägen, där de gör uppror mot planerade etableringar av laxodlingar i landet.

Själv ska Mikael Frödin bland annat till universitetet i Cambridge inom kort för att upplysa studenter kring den i hans ögon smutsiga och miljövidriga laxindustrin. Och han hoppas att rörelsen växer när Artifishal börjar streamas senare i höst.

– När filmen släpps kommer det också att vara events i olika delar av världen, säger Mikael Frödin och uppmuntrar folk att besöka hans hemsida frodinflies.com, där det finns mer information om Artifishal och även en webshop där du kan köpa kepsar T-shirts och annat till förmån för kampen.

Läs om kampen för att skydda haven:

Greenpeace ber fiskare att pressa svenska politiker

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta