Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Havsabborre är en av de arter som trivs i närheten av Ringhals uppvärmda utsläpp. Rötsimpa, tånglake och många andra arter trivs däremot bättre där vattnet är kallare, visar en ny rapport. Foto: Tobias Mattson
Mindre mångfald utanför Ringhals

Intill kylvattenutsläppet vid Ringhals kärnkraftverk finns det fler varmvattensgynnade fiskarter, färre som gillar kallvatten och en mindre mångfald än i det opåverkade havet, visar en ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet.

Sportfiskare har länge känt till att kustvattnet utanför Ringhals kan bjuda på exotiska hugg. Havsabborre och bonito är bara några av de arter som trivs när havsvattnet värms upp några grader. Men hur påverkas egentligen andra arter av det varma vattnet? Det vet forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, tack vare årliga provfisken i området.
En nypublicerad rapport, som bygger på fjolårets undersökningar, visar bland annat att diversiteten – alltså mångfalden av arter – var lägre i det uppvärmda kylvattenområdet i än i det opåverkade referensområdet i april månad. I det uppvärmda utsläppsområdet fann man samtidigt fler varmvattengynnade arter än i det opåverkade referensområdet – och färre arter som trivs vid lägre temperaturer.

Både den lägre diversiten av fisk, och skillnaden i förekomst av kall- och varmvattengynnande arter är sannolikt direkta effekter av det uppvärmda kylvattnet, enligt forskarna.

Läs mer om rapporten här.

Läs rapporten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta