Ministrar ställs mot väggen kring fiskfusket – här är kraven

Det svenska sillfusket fortsätter att uppmärksammas. Foto: Tobias Dahlin

Sänk skarpsillskvoten med 50 procent. Det är ett av kraven som Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna går ut med i ett öppet brev till svenska ministrar efter avslöjandet om kvotfusket.

Det är tydligt att det kokar bland flera aktörer efter Sveriges Radio Kalibers reportage om felrapporteringen om fångstsammansättningen i det svenska sill- och skarpsillsfisket. Temperaturen lär höjas successivt eftersom det hela ställs på sin spets i oktober, då EU ska besluta om fiskekvoterna inför 2020.

Eftersom tidigare kvoter kan ha byggts på felaktig fångstrapportering så vill bland andra Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna att ansvariga politiker och tjänstemän tar med detta i beräkningarna.

”Överfiske har alltså pågått under en längre tid, men har nu visat sig vara betydligt större än man tidigare trott. Om felrapporteringen fortsätter i samma omfattning kan den i värsta fall leda till att fiskbestånd på sikt slås ut. Tyvärr verkar fisket själva inte se detta som en risk, då de kommenterar felrapporteringen som enbart ett trovärdighetsproblem, inte ett beståndsproblem”, skriver de i det öppna brevet till bland andra landsbygdsminister Jennie Nilsson och miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Fiskejournalens intervju med landsbygdsminister Jennie Nilsson kring fiskfusket hittar ni här!

Författarna uppmanar också regeringen och Havs- och vattenmyndigheten att omedelbart vidta följande åtgärder:

  • Reducera skarpsillskvoten med 50 procent.
  • Verka för en stängning av skarpsillsfisket i ICES område 25–26 till förmån för torsken.
  • Säkerställ att Havs- och vattenmyndigheten får tillräckliga resurser för att genomföra en effektiv kontroll av det pelagiska fisket.
  • Se över sanktionssystemet för felrapportering av fångster samt utred möjligheten att dra in fiskelicenser för båtar som vid upprepade tillfällen rapporterat felaktiga fångster.

 

Läs även om fiskeäventyr i Fiskejournalen:

Lars skrev fiskehistoria med sin drömdubbel

Publicerad: 24 September 2019
Av: Anders Lundin