Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jörgen Wiklund fotar en solaborre inne på sitt kontor på SLU i Umeå. Foto: Susanna Bergström, SLU
Här är julkalendern för Sveriges alla fiskfantaster

Nu vänder vi blad till december, och för många innebär det traditionell lucköppning. Nu släpps en kalender för landets alla fiskfantaster, där fotografen Jörgen Wiklund presenterar 24 av våra sötvattensfiskar.

Grönling – en av arterna i kalendern. Foto: Jörgen Wiklund

Nästa höst ger Jörgen Wiklund ut en bok med bilder på alla Sveriges sötvattensfiskar. Han har varit på turné runt om i landet, med ett specialbyggt akvarium i baksätet och en 225-liters tank i skuffen, med målet att fota Sveriges alla 52 sötvattensarter. Jörgen, som är lärare i grunden, jobbar på institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå, och det är på deras Facebook som fiskkalendern presenteras.

Jörgen har haft besök av 50 arter i sitt akvarium, men ännu saknar han hornsimpa från sötvatten och asp.

– Hornsimpan lever på 70 meters djup, de är svåra att få upp levande… och asp som finns i Mälardalen har jag hittills bommat, säger Jörgen som planerar en storsatsning till våren för att få de två sista arterna på bild.

Jörgens nästa projekt är att fota alla arter från romkorn tills de är fem, sex centimeter och det går att se vilken art det är. Men först bjuder han alltså på sin julkalender – som du hittar här!

Missa inte heller detta:

https://www.fiskejournalen.se/fiskehistorier/

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta