Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Abborrar växer sämre i bruna och varma vatten, visar studier från SLU. Bild: Freewater Pictures
Missbildade abborrar vid gruva väcker oro och frågor

Abborrar har nu hamnat i fokus inom den svenska gruvnäringen. Dessvärre handlar det inte om goda nyheter. Det har nämligen påträffats missbildade fiskar i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna.

Det är gruvbolaget LKAB som har upptäckt missbildade abborrar i ett vattensystem som tar emot vatten från verksamheten, rapporterar Norrbottens Media.

– Vi har aldrig sett något liknande tidigare. Vi har upprättat en handlingsplan och går nu vidare med undersökningar som ska visa om det är vi som är orsaken eller om det finns naturliga förklaringar, säger informationschef Anders Lindberg till Norrbottens Media.

Även myndigheternas företrädare ställer sig frågande till missbildningarna i Rakkurisjöarna, som rinner ut i Kalix älv. Det var mellan 1-2 procent av de undersökta abborrarna som hade missbildade underkäkar, gällock och ryggrader.

– Det är första gången jag stöter på det. Man kan fråga sig vad som är orsaken, om systemet fått ökad belastning, om orsaken är många ämnen i kombination eller om det finns någon annan förklaring, säger länsstyrelsens biolog Sara Elfvendahl till Norrbottens Media.

Läs om gruvplanerna vid Storsjön i Jämtland:

Stor oro kring Storsjön – gruva planeras nära vattnet

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta