Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Harren i Vättern har många utmaningar. Foto: Anders Lundin
Misstanke: Kräftan kan slå ut Vätterns harrbestånd

Harren för en tynande tillvaro i Vättern – till den grad att den riskerar att försvinna. Det konstaterar både länsstyrelsen och sportfiskare som slår larm om situationen.

Att räkna harr under leken är en traditionell sysselsättning kring Vättern. De senaste inventeringarna visar alltså att arten har minskat rejält. Sveriges Radio har intervjuat sportfiskare som anger signalkräftan som den stora boven, vilket bekräftas av länsfiskekonsulenten Karl-Magnus Johansson Fiskerikonsulent.

– Det finns ett antal olika tänkbara orsaker, signalkräftan i Vättern och dess tillflöden är en sådan, konstaterar han i en intervju med Sveriges Radio.

Han anger även skarvens utbredning, klimatförändringar och förändrad artsammansättning i Vättern som påverkande faktorer.

Utsättning av signalkräfta är förbjuden enligt den nya EU-förordningen om invasiva främmande arter, men länsstyrelsen har exempelvis påträffat signalkräfta i Sågån utanför Mulseryd ovanför vandringhinder, vilket tyder på olaglig utsättning.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta