Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
David med sin 96 centimeter långa drömfisk. Foto: David Jonsson
Monstergös på mässbesök!

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson ville göra en avstickare under helgens jakt- och fiskemässa på Bosjökloster. Fiskesuget blev för starkt och tillsammans med vänner i Team Scandica sjösattes båten i en närliggande sjö. Enligt rykte skulle sjöns gös var liten. Det stämde inte. Efter ett vertikalfiske i en djuphåla small det på ordentligt, och en väldig gös på nästan tio kilo synade snart ytan!

Fisken lurades med en Westin Twin teez 6″ i färgen slime och sågs på lodet innan den högg. Men ekot avslöjade inte riktigt den sanna storleken.
– Jag sa åt kompisarna att den nog vägde 3-4 kilo. Men hugget gick rätt in i ryggmärgen och så fort den krokades förstod jag att den var större. Den bjöd på en härlig fajt med både huvudskak och rusningar, och jag fick pressa hårt för att få upp den. När den väl låg i håven tittade vi bara på varann. Vi hade fått reda på att sjön bara höll gös upp till två kilo! Stämningen var på topp och det blev ett härligt kramkalas ombord. Just att få dela en sån här upplevelse med sina vänner är väldigt speciellt. Det blir helt enkelt inte bättre, hälsar David.

Annons

Det här var Davids andra gös på kort tid som nosade på 10-strecket. Den andra vägde 9,86 kilo och högg i ett hemmavatten. Snacka om gössvit!

Vi gratulerar David till ännu en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta