Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Thomas Johanssons monsterhybrid från Kåge älv. Foto: Ted Logart.
Monsterhybrid fångad i Kåge älv

Kåge älv är en liten skogsälv i Västerbotten. Den är känd för att vara svårfiskad under sommaren men också för dom grova öringarna som stiger upp. Under våren när vattenståndet blir högre så blir sportfisket mera tillgängligt. Nu har även vattentemperaturen gått upp och då kommer vårfisket i gång.

Fredagen den 15 maj stegade Thomas Johansson ner mot Kågeälvens strand. Han kontrollerade vattentemperaturen, termometern visade +4,5 grader Celsius. Området där Thomas stannade heter Skolnacken.

– Det har varit en spännande vår med bra vattenstånd. Förutsättningarna har varit goda för sportfisket i älven, säger Thomas till Fiskejournalen.

Kågeälven har stor fisk. Fångststatistiken vittnar om det. I år har det fångats fler än 100 havsöringar som är 50 cm eller längre.

Thomas lägger ut flugan och det suger till i spö. Efter en dramatisk fight så kan Thomas och hans kompis Ted mäta hybriden mellan lax och öring. Måttbandet visar mäktiga 117 cm.

Thomas jobbar åt Baltic Salmon Fund med att utveckla laxbeståndet i Östersjön, så han tog ett litet prov från stjärtfenan. Detta kommer att skickas in till SVA för en DNA-analys. Syftet är att klargöra att det är en hybrid och vart denna individ kommer ifrån.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta