Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige
Jens Byholm klev upp tidigt och blev rikligt belönad. Foto: Mikael Svensson
Morgonen har guld i mun – magiska abborrar för Jens

Den här årstiden är det nästan ljust dygnet runt – vilket innebär fiskemöjligheter 24 timmar varje dag. Vi vill påminna om att morgonstund kan ha guld i mun, speciellt när det kommer till abborrfiske.

Flera abborrar kring halvmetern dök upp till frukost.

Någon som kan intyga detta är värmlänningen Jens Byholm. Han är en rutinerad och meriterad fiskare, och lyckades med konststycket att fånga tre storabborrar på bara tre kast.

Annons

Så här berättar han om den magiska morgonen:

 ”Morgonen hade börjat bra med ett gäng fiskar över 40 centimeter. Efter att värsta nappruschen verkade vara över grävde jag fram en Gunki Jiger ur betesasken. I första kastet hugger en fin 46-centimetersborre. Efter att ha lagt den i livevellen gör jag nästa kast. Några få vevtag senare sitter nästa fisk – en mäktig abborre på 48 centimeter. Den får göra 46:an sällskap och jag gör mitt tredje kast. Ganska nära båten hugger det igen och denna gång är det en fantastisk abborre på 50 centimeter som ligger i håven! Vilken trippel! Jag och min kompis Mikael Svensson är helt häpna! Jag hinner sedan göra några kast till innan ytterligare en fin borre på 47 centimeter hugger på samma bete. En magisk morgon som jag aldrig lär glömma!”

Tack för den fina rapporten Jens Byholm. Och som sagt – vi påminner om att frukostfisket under tidig sommar kan vara årets roligaste fiske.

Missa inte senaste numret av Fiskejournalen!

Ute nu: Rullguide, exklusiv intervju och meteprylar i Fiskejournalen nr 5!

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta