Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Du kan fiska mört med gott samvete i Stockholms skärgård. Foto: Christoffer Persson
Mörka orsaken bakom mörtmassorna i Stockholm

Det klassiska metet efter mört kanske går mot en renässans – åtminstone i Stockholms skärgård. Beståndet av mört har nämligen vuxit sig starkare vid Vaxholm utanför Stockholm och vid Lagnö söder om Norrtälje.

Det är SLU som genomfört sitt årliga provfiske, där de alltså konstaterar att mörten är talrik. Däremot handlar det inte om att ekosystemet blivit friskare.
– Karpfiskar som mört gynnas av grumligt och näringsrikt vatten och speciellt i Vaxholm är vattnet grumligt på grund av både övergödningen och den hårt trafikerade farleden, säger Noora Mustamäki, miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Det konstateras också att fiskarna vid Vaxholm är relativt stora, medan fångsterna av stora fiskar vid Lagnö har minskat. Det gäller både för samtliga arter generellt (fiskar större än 30 centimeter) och för abborre (abborrar större än 25 centimeter).
En anledning till den stora fisken vid Vaxholm kan bero på lägre fisketryck och att predatorerna inte har lika mycket utrymme i den inre skärgården, enligt Noora Mustamäki.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta