Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Musik och fiske hör ihop

Forshagaakademin väljer färg och form när de ska attrahera nya elever på årets sportfiskemässa. I montern erbjuds galna profilfoton och en härlig hänghörna.
Är du mest disco, hårdrock eller rockabilly? Det är frågan som ställs innan du får din profilbild tagen i Forshagaakemins monter. Galna och fantasifulla fiskar matchas med peruker, dräkter och bakgrunder.
– Fiske är inte bara fiske. Fiske handlar lika mycket om identitet, musik och om sociala band. I synnerhet för ungdomar, säger Anneli Romany, projektledare vid Forshagaakademin.
– Genom att erbjuda en hänghörna där man kan sitta och snacka och kolla in de som klär ut sig för fotograferingen, hoppas vi samla barn och ungdomar och få utrymme att föra en dialog.
Sportfiskemässan i Jönköping börjar på fredag och Forshagaakademins monter finner du direkt innanför entrén.

Fiske och hårdrock – visst passar det. Passa på att ta din egen profilbild på Sportfiskemässan.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta