Musslor släpper ut mängder av metan

Östersjömusslan är liten med talrik - och en betydande producent av växthusgaser. Foto: Sandy Rae/CC 3.0

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Utsläppen av växthusgaser ökar och havsbottnar är en viktig bidragsgivare av både metan och kväveoxid. Särskilt om de huserar musslor och maskar. Den aktuella studien visar nämligen att bottnar med dessa djur kan öka frisättningen av metan med upp till åtta gånger. Forskarna tror rent av att musslor kan stå för hela 10 procent av Östersjöns totala metanproduktion.

”Det motsvarar en metanproduktion från cirka 20 000 mjölkkor…”

– Det motsvarar en metanproduktion från cirka 20 000 mjölkkor eller 7 procent av de svenska mjölkkorna. De här små men väldigt många djuren kan spela en viktig, men hittills försummad, roll för att reglera utsläppen av växthusgaser i havet, säger Stefano Bonaglia från Stockholms universitet.

Forskare från Stockholms universitet tar sedimentprov från havsbotten utanför Askö i Sörmland. Foto: Alessandra Vicenzi.

Den musselart som studerades odlas inte kommersiellt, men forskarna anser ändå att resultaten är relevanta för debatten om hur storskalig havsbaserad musselodling kan påverka ekosystemen och klimatet.

Läs mer här.

Läs publikation i Nature här.

Hans Hällman

Publicerad: 16 October 2017
Av: Hans Hällman