Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Gimån är ett av landets mest populära fiskevatten. Nu har ett 37 000 kvadratmeter förorenat område upptäckts i ovanliggande Revsundssjön, med en av de högsta halterna av uppmätta miljögifter i Norrland.
Mycket höga gifthalter upptäckt vid känt fiskevatten

Gamla miljösynder fortsätter att komma fram i dagens ljus. I Revsundsjön, som avvattnar populära fiskevattnet Gimån, har det upptäcktvids ett område med mycket höga halter av miljögifter.

Det var länsstyrelsen som gjorde upptäckten i samband med studier av fibersediment vid flera massa- och träfabriker. Utanför ett industriområde i Pilgrimstad påträffades en 37 000 kvadratmeter stor fiberbank med höga eller mycket höga halter av bekämpningsmedel och metaller, bland annat nickel. Bottensediment hade en av de högsta halterna av uppmätta miljögifter i Norrland.

Fiberbanken har uppstått när orenat processvatten släppts ut i sjön under många års tid, enligt talespersoner för länsstyrelsen som har intervjuats av P4 Jämtland. Vid platsen fanns det tidigare en spånskivefabrik mellan åren 1952–1986.

Länsstyrelsen har pekat ut ett bolag inom skogskoncernen Stora Enso, som ansvariga för föroreningarna. Företrädare för bolaget säger till P4 Jämtland att de att de påbörjat den undersökning som Länsstyrelsen nu kräver. En given frågeställning är förstås huruvida vattnet nedströms platsen, exempelvis Gimån, eventuellt påverkas av det förorenade området.

Här hör du ett inslag om upptäckten i P4 Jämtland.

Läs fler nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/sjukdom-vid-kritiserad-odling-igen-maste-slakta-all-fisk/

 

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta