Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Namninsamling för Yxern
Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.

Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.

Älvräddarna: Yxern, Kalmar läns största insjö, har en väldigt vacker natur och en stor artrikedom. På grund av hård reglering av vattenståndet är den unika naturen hotad. Nu finns en namninsamling för alla som vill protestera mot galenskaperna.
Den unika och vackra naturen kring sjön Yxerns är på väg att försvinna då regleringsföretag, med största ägaren Tekniska Verken, reglerar sjöns utflöde till Botorsströmmen till den grad att det kan skilja upp emot och över två meter mellan högsta och lägsta nivå. Situationen kräver ansvarstagande från såväl kraftbolag, kommuner, privatpersoner och Länsstyrelsen. Problemet kan lösas på många sätt, utskovsdamm och fiskvägar på kraftverken, eller helt enkelt utrivning av kraftverken då den installerade effekten av alla kraftverk endast motsvarar två vindkraftverk. Namninsamlingen kommer att lämnas över till landshövdingen i Kalmar län, vd samt ordförande i Tekniska verken och kommunstyrelseordförandena i de två berörda kommunerna. Namninsamlingen började igår, den femte november, och håller på i sex veckor framåt.

Namninsamlingen har skapats av Rasmus Gustafsson, som tidigare skickat ett öppet brev till Linköpings kommun om Tekniska Verken och deras ansvar för den biologiska mångfalden vid sina vattenkraftverk.
Länk till namninsamlingen.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna tydligör organisationens ställning kring sillfisket i Östersjön. Foto: Sportfiskarna
Sportfiskarna uttalar sig med anledning av MSC-certifieringen av sill och strömming i Östersjön

Igår rapporterade Fiskejournalen om den kritiserade MSC-certifieringen av sill och strömmning i Östersjön. Nu har organisationen Sportfiskarna uttalat sig i frågan.

Uttalande med anledning av MSC-certifieringen av sill och strömming i Östersjön som idag blivit känd:

– Sportfiskarna har under många år arbetat för att flytta ut trålgränsen och vi har tydligt uttryckt vår kritiska hållning till det storskaliga pelagiska fiske som nu bedrivs i Östersjön på sill och strömming. Pelagiskt fiske är inte i sig nödvändigtvis negativt för fiskbestånd men just det aktuella fisket i Östersjön påverkar, av allt att döma, de kustnära bestånden och den ekologiska balansen i Östersjön på ett klart negativt sätt, säger Joakim Ollén, Sportfiskarnas förbundsordförande, och Sten Frohm, generalsekreterare, i ett gemensamt uttalande.

De avslutar med att bekräfta;

– Våra krav på en utflyttning av trålgränsen och införande av fredningsområden i Östersjön kvarstår!

Du kanske även gillar detta