Nationalekonom: Storskaligt Östersjöfiske en samhällsförlust

Sillen i Östersjön riskerar att försvinna.

Svensk fiskepolitik för Östersjön har fram till i dag grundats på felaktiga antaganden. Statens kostnader för detta fiske är mångdubbelt större än det storskaliga fiskets bidrag till samhällsekonomin. Det hävdar nu tre debattörer, bland dem en docent i nationalekonomi.

Det är på DN Debatt som debattörerna mer eller mindre pulvriserar argumenten som de anser att myndigheter och ministrar använder sig av för att motivera det storskaliga yrkesfisket i Östersjön. Debattörerna är Stefan Fölster, docent i nationalekonomi och chef för tankesmedjan Better future economics, Per Larsson, professor i marinekologi vid Linnéuniversitetet, och Conrad Stralka, verksamhetschef Balticsea 2020.

De konstaterar i sin analys att det storskaliga Östersjöfisket får stora subventioner och vållar betydande samhällskostnader samtidigt som det dammsuger haven på fisk som mest går till produktion av fiskmjöl och fiskfoder.
” Enligt en försiktigt hållen kalkyl skulle samhället vinna en halv miljard kronor om året och staten 300 miljoner kronor. För de politiker som har att besluta om fiskepolitiken borde dessa beräkningar vara en väckarklocka”, skriver de bland annat.

Debattörerna vill att myndigheterna får direktivet att sluta sprida myter om fiskets nuvarande samhällsvinster. I stället bör de själva analysera fiskets samhällskostnader och nytta seriöst och därmed hjälpa regeringen att föra talan inom EU. 

Läs hela debattartikeln här!

Publicerad: 17 September 2020
Av: Anders Lundin