Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Stor utmaning. Övergången från odlad till vild miljö kan vara svår för laxfiskar som kompensationsodlas. Foto: Mattias Lundström
Naturlig odlingsmiljö gynnar laxbestånd

Fisk som odlas för utsättning är bättre rustade för det vilda livet om uppväxten i tankarna liknar naturen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

I många rinnande vatten hindras laxfiskars lek av kraftverk. Då kan så kallad kompensationsodling bli aktuell, där fiskar föds upp i tankar för att sedan sättas ut i det naturliga systemet. Studien från Göteborgs universitet visar att antalet fiskar i tankarna har betydelse för hur fiskarna klarar det fria livet.
Tankar med färre fiskar, som mer liknar fiskarnas naturliga uppväxtmiljö, ökar chansen till lyckad utsättning.  Även förekomst av tång i tankarna har visat positiv effekt.

– I tången kan de unga laxarna söka skydd. Det leder till lägre stresshormonnivåer hos fiskarna och färre fenskador, som är ett vanligt problem i odlingar eftersom fiskarna biter varandra. Däremot kan inte tång i odlingskaren kompensera fiskarnas hälsa om det är för mycket fisk i tanken, säger Malin Rosengren som ansvarat för studien.

Forskningen, som bedrivits i Göteborg, Ims och Älvkarleby, är en del av en doktorsavhandling som ingår i det skandinaviska samarbetsprojektet SMOLTPRO.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta