Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Plast vid stränderna ser inte bara trist ut - det skadar också livet i havet. Foto: Bo Eide
Nordiska krafttag för renare kust

I dag är det Nordiska kusträddardagen. Det innebär att stränderna lär fyllas med mängder av personer med sopsäckar i händerna. Målet är att uppmärksamma och minska skräpet i havet. För Sveriges del koordineras aktiviteterna av Håll Sverige Rent.

Nedskräpningen av haven är ett av vår tids stora miljöproblem. Vissa menar rent av att haven kommer innehålla mer plast än fisk år 2050 om vi fortsätter på den inslagna vägen.
Till skillnad från många andra miljöproblem är det lätt att se vår egen roll i problemet. Skräpet som når stränderna kommer nämligen till 80 procent från land.

Nordiska kusträddardagen går alltså av stapeln i dag och som namnet antyder görs gemensamma insamlingar i Norden.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/hallsverigerent/videos/10155265781597477/”]

Svenska insatser kan du läsa om här.

Om du själv bidrar så ta gärna bilder på din insamling. En fototävling pågår fram till 14 maj med fina priser i potten.

Insamling i alla ära, men allra bäst vore det förstås om skräpet aldrig når naturen. Här kommer fem snabba tips från Håll Sverige Rent på hur du själv kan bidra till en renare kust.

  • Ta med din egen påse till affären
  • Hoppa över sugröret 
  • Använd en flergångsmugg till kaffet
  • Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg
  • Fimpa inte på marken 

Läs mer om Nordiska kusträddardagen här.

Läs mer om Håll Sverige Rent här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta