Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Plast vid stränderna ser inte bara trist ut - det skadar också livet i havet. Foto: Bo Eide
Nordiska krafttag för renare kust

I dag är det Nordiska kusträddardagen. Det innebär att stränderna lär fyllas med mängder av personer med sopsäckar i händerna. Målet är att uppmärksamma och minska skräpet i havet. För Sveriges del koordineras aktiviteterna av Håll Sverige Rent.

Nedskräpningen av haven är ett av vår tids stora miljöproblem. Vissa menar rent av att haven kommer innehålla mer plast än fisk år 2050 om vi fortsätter på den inslagna vägen.
Till skillnad från många andra miljöproblem är det lätt att se vår egen roll i problemet. Skräpet som når stränderna kommer nämligen till 80 procent från land.

Nordiska kusträddardagen går alltså av stapeln i dag och som namnet antyder görs gemensamma insamlingar i Norden.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/hallsverigerent/videos/10155265781597477/”]

Svenska insatser kan du läsa om här.

Om du själv bidrar så ta gärna bilder på din insamling. En fototävling pågår fram till 14 maj med fina priser i potten.

Insamling i alla ära, men allra bäst vore det förstås om skräpet aldrig når naturen. Här kommer fem snabba tips från Håll Sverige Rent på hur du själv kan bidra till en renare kust.

  • Ta med din egen påse till affären
  • Hoppa över sugröret 
  • Använd en flergångsmugg till kaffet
  • Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg
  • Fimpa inte på marken 

Läs mer om Nordiska kusträddardagen här.

Läs mer om Håll Sverige Rent här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta