Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
Den norska vildlaxen är hotad. Foto: E. Peter Steenstra
Norska Miljødirektoratet föreslår nya regler för laxfisket 2021

Det norska Miljødirektoratet föreslår en minskning av laxfisket i Norge. Dom föreslår även att stänga fisket i vissa vattendrag som saknar fångstrapportering.

Det norska Miljødirektoratet har lagt fram ett nytt förslag för fiske efter lax, havsöring och havsröding. Förslaget innebär en kraftig minskning av fisket efter lax och att dom nya reglerna skall börja att gälla från 2021. Detta grundar sig i att många bestånd mår dåligt.

– Riktlinjer från KLD innebär att vi bör vara särskilt uppmärksamma och följa försiktighetsprincipen. Vi måste överväga att stänga havslaxsfisket under en femårsperiod. Låg överlevnad i havet, klimatförändringar och påverkan av laxlöss innebär att vi ser ett behov av att begränsa i havslaxfiske, säger Ellen Hambro, chef för Miljødirektoratet.

Det centrala i beslutsunderlaget kommer bland annat från Vetenskapliga rådet för laxförvaltnings statusrapporter. Utöver detta används statistik och kunskap från lokala fiskeundersökningar.

– Reglerna kommer att bidra till att säkerställa ett överskott i framtiden. Sådan är situationen, tyvärr ser vi behovet av att sätta vissa begränsningar för fiskemöjligheterna i både hav och älv under de kommande fem åren, säger Hambro.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta