Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Fireline Ultra 8 Carrier är en av Berkleys slitstarkaste linor någonsin. Perfekt för haspelrullen.
Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna.
Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i början av 90-talet. Linan var resor starkare än gårdagens monolinor och gemene man kunde nu gå ner i diameter men ändå få en starkare lina som dessutom gav bättre kontakt med betet i linänden. Men med superlinan följde det en del nackdelar, linorna var inte alltid så tåliga för yttre påverkan, de sög åt sig vatten och var faktiskt inte helt runda.

…nu 2018 verkar Berkleys ingenjörer kommit nära den slutgiltiga lösningen…

Problemen har med tiden sakteliga eliminerats och nu 2018 verkar Berkleys ingenjörer kommit nära den slutgiltiga lösningen. Genom termisk process har man sammansmält dyneemafibrerna vilket resulterar i en starkare, rundare och mer nötningstålig lina. Den nya linan har fått namnet FireLine Ultra 8 Carrier.
– FireLine Ultra 8 Carrier är extremt nötningstålig vilket är en av de viktigaste egenskaperna hos en superlina. Den 8-trådiga linans sammansmälta fibrer gör den något styvare, vilket är perfekt till fiske med haspelrulle då antalet vindknutar minskar. Linan är också tack vare den låga friktionen tystare i spöringarna samtidigt  som den genererar längre kast. De sammansmälta fibrerna absorberar inte heller vatten som traditionella superlinor gör, berättar Pär Lindberg.
Fireline Ultra 8 Carrier finns i färgerna Crystal, Flame, Green och Smoke i dimensioner mellan 0,10 och 0,39. Linan finns i välsorterade fiskebutiker samt i e-handeln.

Rek.pris
150 m 299,00
300 m 599,00

Relaterad nyhet från din region
23 minuter sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta