Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fireline Ultra 8 Carrier är en av Berkleys slitstarkaste linor någonsin. Perfekt för haspelrullen.
Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna.
Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i början av 90-talet. Linan var resor starkare än gårdagens monolinor och gemene man kunde nu gå ner i diameter men ändå få en starkare lina som dessutom gav bättre kontakt med betet i linänden. Men med superlinan följde det en del nackdelar, linorna var inte alltid så tåliga för yttre påverkan, de sög åt sig vatten och var faktiskt inte helt runda.

…nu 2018 verkar Berkleys ingenjörer kommit nära den slutgiltiga lösningen…

Problemen har med tiden sakteliga eliminerats och nu 2018 verkar Berkleys ingenjörer kommit nära den slutgiltiga lösningen. Genom termisk process har man sammansmält dyneemafibrerna vilket resulterar i en starkare, rundare och mer nötningstålig lina. Den nya linan har fått namnet FireLine Ultra 8 Carrier.

– FireLine Ultra 8 Carrier är extremt nötningstålig vilket är en av de viktigaste egenskaperna hos en superlina. Den 8-trådiga linans sammansmälta fibrer gör den något styvare, vilket är perfekt till fiske med haspelrulle då antalet vindknutar minskar. Linan är också tack vare den låga friktionen tystare i spöringarna samtidigt  som den genererar längre kast. De sammansmälta fibrerna absorberar inte heller vatten som traditionella superlinor gör, berättar Pär Lindberg.
Fireline Ultra 8 Carrier finns i färgerna Crystal, Flame, Green och Smoke i dimensioner mellan 0,10 och 0,39. Linan finns i välsorterade fiskebutiker samt i e-handeln.

Rek.pris
150 m 299,00
300 m 599,00

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta