Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Boken om Sportfiskarnas historia. Foto: Sportfiskarna
Nu är den här – boken om det svenska sportfisket

December är boksläppstider – och för vetgiriga fiskefantaster så kommer här en angelägen ankomst. Det är 100-åringen Sportfiskarna som ger ut boken ”Sportfiskarna och livet under ytan”, med anledning av sitt jubileum.

Det är Sportfiskarnas mångårige medarbetare Benny Lindgren som levererar ett gediget hantverk lagom till jul. Han har bland annat varit redaktör för förbundets medlemstidning Svenskt Fiske, och har nu förvaltat uppdraget att skriva jubileumsboken om förbundets historia.

Enligt Sportfiskarna själva så tar boken avstamp i det tidiga sportfiskets dunkla historia, och slutar i nutidens mycket expansiva utveckling av förbundet. På vägen avhandlas mycket utförligt det organiserade sportfiskets framväxt med referenser till allt som på olika sätt bidragit och påverkat utvecklingen. Alltså en källa till kunskap om i stort sett allt som har en koppling till svenskt sportfiske.

En längre beskrivning av boken, och uppgifter om hur du köper den hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Läs även om Leif Millings nya böcker:

https://www.fiskejournalen.se/varldsmastaren-vilar-inte-vi-maste-spanna-musklerna/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta