Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Girjasmålet ska avgöras: Vem äger rätten till fjällfisket?

Efter tio års malande i de rättsliga kvarnarna kommer nu det så kallade Girjasmålet upp i Högsta domstolen. Frågan är om det är samebyn eller staten som har rätten att upplåta jakt och fiske i fjällen.

– Förhoppningsvis får man ett klarare rättsläge vilket gör lättare att hitta bättre lösningar, säger Malin Brännström, forskare i rättsvetenskap vid Umeå Universitet.

2009 stämde Girjas sameby i Kiruna staten i tingsrätten för att få ensamrätt att upplåta jakt och fiske. Svenska samernas Riksförbund har hjälpt till att driva ärendet som ett pilotfall. I grunden handlar det om att staten som markägare anser sig ha rätten att förvalta jakten och fisket. Samebyn menar att det är det är samernas urminnes hävd som ger dem rätten.

Annons

Efter den senaste domen i Hovrätten är rättsläget oklart. I domen från 2016 slogs fast att samebyn har ”bättre rätt till jakt och fiske”, men att staten i alla fall kan sälja jakt och fiskekort.

Det har framförts farhågor om att jakten och fisket skulle komma att inskränkas kraftigt om samebyarna ensamma får rätten att besluta omfattningen.

– Samebyn vill ha större inflytande över hur många som kommer till fjället och jagar och fiskar. Det kan bli frågan om nekad jakt och fiske, eller byten av områden och kvotering – beroende på renskötsel och tillgången på vilt och fisk. Det handlar om att få till en uthållig förvaltning av resurserna, säger Malin Brännström.

Förhandlingarna hålls i Högsta domstolen i Stockholm och kommer att pågå från och med 2 september till den 10 oktober.

Text: Mikael Moilanen

mikael.moilanen@jaktjournalen.se

Läs om satsningen på fjällfiske:

Så satsar länsstyrelsen för att få fler fiskare till fjällen

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta