Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige
Nu räknas laxen i Råneälven
Kunskapen om Råneälvens laxar kommer nu att förbättras. (Foto: Justin McCarthy)

Kunskapen om Råneälvens laxar kommer nu att förbättras. (Foto: Justin McCarthy)

Sportfiskarna: En laxräknare har installerats i Råneälven. Ovärderlig kunskap om ett av Sveriges minsta laxbestånd kommer nu att kunna sammanställas. Samtidigt får lokala turistentreprenörer och föreningar tillgång till ett nytt marknadsföringsverktyg för sportfiske i Råne älvdal.
– Beståndsberäkningarna för lax i älven har tidigare varit osäkra. Med räknaren kommer vi att se precis hur mycket lax som återkommer årligen till Sveriges största skogsälv., säger Sportfiskarnas Glenn Douglas från projektet Laxfiske framtidens besöksnäring.

Resultatet med antal laxar som vandrar förbi räknaren ska rapporteras kontinuerligt på Swedish Lapland Fishings hemsida.
– Sportfiskare är en mycket uppkopplad grupp så de kommer att uppskatta verktyget, säger Urban Sandberg från Degerselsbygdens Samfällighetsförening, en av eldsjälarna bakom insatsen.
Installering och inköp av räknaren som består av ett ekolodssystem har möjliggjorts genom ett samarbete mellan flera organisationer med Länsstyrelsen i Norrbotten i spetsen.
Statistik från laxräknaren i Råneå kommer att presenteras på:

www.ranealven.se

www.swedishlaplandfishing.com/sv/fishing/om-fisket/laxvandringen

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta