Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nu räknas laxen i Råneälven
Kunskapen om Råneälvens laxar kommer nu att förbättras. (Foto: Justin McCarthy)

Kunskapen om Råneälvens laxar kommer nu att förbättras. (Foto: Justin McCarthy)

Sportfiskarna: En laxräknare har installerats i Råneälven. Ovärderlig kunskap om ett av Sveriges minsta laxbestånd kommer nu att kunna sammanställas. Samtidigt får lokala turistentreprenörer och föreningar tillgång till ett nytt marknadsföringsverktyg för sportfiske i Råne älvdal.
– Beståndsberäkningarna för lax i älven har tidigare varit osäkra. Med räknaren kommer vi att se precis hur mycket lax som återkommer årligen till Sveriges största skogsälv., säger Sportfiskarnas Glenn Douglas från projektet Laxfiske framtidens besöksnäring.
Resultatet med antal laxar som vandrar förbi räknaren ska rapporteras kontinuerligt på Swedish Lapland Fishings hemsida.
– Sportfiskare är en mycket uppkopplad grupp så de kommer att uppskatta verktyget, säger Urban Sandberg från Degerselsbygdens Samfällighetsförening, en av eldsjälarna bakom insatsen.
Installering och inköp av räknaren som består av ett ekolodssystem har möjliggjorts genom ett samarbete mellan flera organisationer med Länsstyrelsen i Norrbotten i spetsen.
Statistik från laxräknaren i Råneå kommer att presenteras på:

www.ranealven.se

www.swedishlaplandfishing.com/sv/fishing/om-fisket/laxvandringen

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta