Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Nu räddar vi torsken!

Det är hög tid att vi får till ett hållbart fiske med hållbara metoder. En självklarhet kan tyckas, men uppenbarligen har våra beslutsfattare haft svårt att begripa det. Vår viktigaste matfisk och en älskad sportfisk, torsken, är mycket illa ute.

Tidigare i år besökte Fiskejournalens miljöredaktör Martin Falklind Lofotens fiskrika hav tillsammans med några av våra mest folkkära och engagerade artister. Här samtalar han med Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Magnus Carlsson samt Richard Olsson och sammanfattar läget för torsken i Östersjön. Dela gärna filmen nedan med dina vänner för att sprida budskapet, så att fler förstår att det är dags att rädda torsken.

Genom att skriva under uppropet Rädda Östersjötorsken hjälper du till att lyfta frågan så att svenska politiker ska ta sitt ansvar för att rädda östersjötorsken genom att stoppa bottentrålningen i Östersjön.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta