Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Holm
Lena Hedman och Erika Enequist lanserar en nya bok om svenska fjällen.
Ny bok för fjällsugna

Fjällturismen ökar och många väljer att besöka våra nordliga breddgrader tillsammans med fiskespö med förhoppning om fiskelycka. För att inspirera, vägleda och informera har författarna Lena Hedman och Erika Enequist i dagarna lanserat boken Fjäll, våra skönaste turer till fots och på skidor.

Även om boken inte fokuserar på fiske finns gott om lärdomar och tips, som du som fjällfiskare kan dra nytta av.
– Allt fler är intresserade av vandring, och det kan gärna kombineras med fiske. I fjällboken skriver vi om turer i hela fjällkedjan, där man  med fördel kan ta med sig fiskespöet. Vi beskriver även mer okända områden, till exempel en led med stugor längs Vindelälven uppströms Ammarnäs och Jämtlandsfjäll med smala stigar invid små tjärnar nära Anarisstugan, säger frilansjournalisten Lena Hedman som även skriver för Fiskejournalen. Hon har gjort boken tillsammans med kollegan Erika Enequist.
Även vinterturer beskrivs, och i boken finns faktakapitel om utrustning med allt från friluftskök till turskidor, utemat, bästa kaffet, boende i tält och fjällstuga och om att skåda fjälldjur som raggiga myskoxar, kungsörnar och fina fjällblommor. Boken är på 260 sidor, illustrerad med bilder och ges ut på Votum förlag.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta