Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Holm
Lena Hedman och Erika Enequist lanserar en nya bok om svenska fjällen.
Ny bok för fjällsugna

Fjällturismen ökar och många väljer att besöka våra nordliga breddgrader tillsammans med fiskespö med förhoppning om fiskelycka. För att inspirera, vägleda och informera har författarna Lena Hedman och Erika Enequist i dagarna lanserat boken Fjäll, våra skönaste turer till fots och på skidor.

Även om boken inte fokuserar på fiske finns gott om lärdomar och tips, som du som fjällfiskare kan dra nytta av.
– Allt fler är intresserade av vandring, och det kan gärna kombineras med fiske. I fjällboken skriver vi om turer i hela fjällkedjan, där man  med fördel kan ta med sig fiskespöet. Vi beskriver även mer okända områden, till exempel en led med stugor längs Vindelälven uppströms Ammarnäs och Jämtlandsfjäll med smala stigar invid små tjärnar nära Anarisstugan, säger frilansjournalisten Lena Hedman som även skriver för Fiskejournalen. Hon har gjort boken tillsammans med kollegan Erika Enequist.
Även vinterturer beskrivs, och i boken finns faktakapitel om utrustning med allt från friluftskök till turskidor, utemat, bästa kaffet, boende i tält och fjällstuga och om att skåda fjälldjur som raggiga myskoxar, kungsörnar och fina fjällblommor. Boken är på 260 sidor, illustrerad med bilder och ges ut på Votum förlag.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta