Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Ny gäddfabrik klar vid Enviken

Våtmarksområden är viktiga för både gäddor och andra arter.  Foto:MIcael Söderman


Våtmarksområden är viktiga för både gäddor och andra arter.
Foto:MIcael Söderman

Norrtälje kommuns första gäddfabrik har under veckan fyllts upp med vatten och är nu färdig för vårens gäddlek!
– Den två hektar stora våtmarken som ligger i anslutning till Enviksån har helt perfekta lek- och uppväxtområden för gädda så det ska bli spännande att följa utvecklingen under kommande vår, berättar Micael Söderman, biolog och projektledare på Sportfiskarna.
Tidigare har alla fiskar förutom enstaka öringar hindrats av en felplacerad brotrumma nära åns mynning i Bergshamraviken. Den har nu åtgärdats av Sportfiskarna vilket gör att projektet också skapat fria vandringsvägar till cirka 1,5 kilometer av ån.
– Nästa steg i arbetet är att försöka avlägsna en 100 meter lång kulvert som ligger uppströms våtmarken. Lyckas vi med det så har vi skapat fria vandringsvägar upp till Vaxtunasjön och ovanförliggande sjöar, säger Micael Söderman.

Källa: Sportfiskarna

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sillen i Östersjön är hotad. Foto: Tobias Dahlin
MSC får massiv kritik för certifiering av sillfisket i Östersjön

Fisket av sill, strömming och skarpsill i nästan hela Östersjön certifieras som hållbart enligt MSC. Nu höjs röster mot certifieringen och vissa anser att MSC inte är seriös och att dom har tappat trovärdighet.

MSC har flera gånger tidigare varit i blåsväder då dom har certifierat olika fisken som inte har varit hållbara. MSC:s blå märke ska vara en garanti så att konsumenterna kan känna sig säkra på att fisken som finns i butiken är fiskad på ett bra och hållbart sätt.

Radioprogrammet Kalibers granskning 2016 visade att den MSC-märkta makrillen från nordöstra Atlanten och torsken från Nordsjön överfiskades. Granskningen väckte internationell uppmärksamhet och strax efter att programmet sänts fick Kaliber tips om en hemlig rapport från Världsnaturfonden där man riktat skarp kritik mot MSC.

Nu har MSC även certifierat det pelagiska sillfisket i Östersjön. Bland annat så har Sportfiskarna riktat kritik mot detta fiske. Dom har kunnat påvisa att det är destruktivt för bestånden. Till exempel så har provfiske visat att sillen har minskat i storlek och att fisken har blivit könsmogen i ett tidigare stadie än normalt. Detta är tydliga tecken på överfiske, vilket Fiskejournalen har rapporterat om.

– Certifieringen av det pelagiska sillfisket är mycket märklig med tanke på den rådande situationen i Östersjön. Längst våra kuster borde stor försiktighet vidtas för att inte riskera ännu större problem i framtiden. Man borde snarare dra ner på det storskaliga foderfisket istället för att ge det grönt ljus och legitimitet inför gemene man, säger John Kärki hos Sportfiskarna.

Henrik C Andersson ifrågasätter om MSC ens följer sina egna krav kring certifieringen.

– Efter vårens och försommarens diskussioner är detta ett helt obegripligt beslut av MSC. Jag har inget förtroende för det företaget längre. Efter att ha granskat MSC:s egna certifieringsmanualer så tycker jag att det strider mot företagets egna certifierings principer, säger Henrik C Andersson, Länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Stockholm.

Du kanske även gillar detta