Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige
Tisdagens superröding pressade vågen till otroliga 9,2 kilo. När kommer 10-plussaren?
Ny rekordröding från Malgomaj

Ännu en rekordstor röding har landats från isarna i Malgomaj, Vilhelmina kommun. Grönlunds Jakt & Fiske rapporterar om den nya jätterödingen.
För drygt två veckor sen chockerade Ragna Asproth svenskarna med sin isfiskade megaröding på drygt åtta kilo. Nu är det dags igen och den här gången var det två lettiska killar som trotsade kylan för att testa på storrödingen. Med en maggotagnad mormyshka, fiskad ett par meter under isen lyckades grabbarna kroka på, drilla och landa en jätteröding på imponerande 9200 gram.

Ligger det gällande Landösjönrekordet på 10,8 kilo från 2007 risigt till?

Annons

– Det är helt otroligt att de ens pallade med att gå ut på isen i den 30-gradiga kylan. Att de dessutom lyckas landa ett sådant här monster, jag finner inte ord… berättar Anders Karlsson på Grönlunds Jakt och Fiske, i Vilhelmina.
År 2016 verkar vara storrödingens år och frågan är nu när första fisken över tio kilo kommer upp? Ligger det gällande Landösjönrekordet på 10,8 kilo från 2007 risigt till?

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta