Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Nya rön presenteras i norr: Två olika typer av harrar?

Det har inte bedrivits lika mycket forskning på harr som exempelvis på öring, mest för att den inte har betraktats som lika kommersiellt intressant. Länsstyrelserna i norra Sverige går nu i täten för att lägga harrens livspussel.

Deras studier inom kustharrprojektet visar bland annat att harrar som fångas ute i kusten är betydligt slankare än harrar i fjällområdet. Något som indikerar att kustharren kan vara av en annan typ än harrarna i inlandet och fjällen.

Det verkar nämligen inte ha med födotillgången att göra, eftersom analys av ålder visar att kustharrarna snarare har en snabbare tillväxt än harrar i fjällområdet. De har bara en slankare kroppsbyggnad eftersom de växer snabbare på längden än på bredden och höjden jämfört med fjällharrar, enligt en rapport från projektet.

Syftet med projektet är att öka kunskapen om kustharrens miljökrav och hitta förklaringar till varför kustharren tycks minska i Västerbottens län och på finska sidan av Bottenviken. Under 2019 kartlades 140 lekplatser i 17 olika lekområden, och resultaten visar bland annat att harren väljer att lägga sina ägg där det är grunt, grusigt och väldigt exponerat.

Följ projektet på Facebook-sida Vatten i Norr!

Läs om hur Girjas-domen kan påverka fjällfisket:

https://www.fiskejournalen.se/girjas-lokala-jagare-och-fiskare-behover-inte-oroa-sig/

Relaterad nyhet från din region
12 minuter sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta