Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
En fisk fastar i spökredskapet. Fisken dör och lockar till sig andra fiskar och djur som också dör. En ond cirkel.
Nya spöknät hittade – hopp om att de plockas upp

Spöknäten som driver omkring i svenska farvatten måste tas upp. Det anser medlemmarna i dykarklubben Delfinen i Helsingborg – och nu får de efterlängtat gehör.

Hur många spöknät som ligger kvar utanför den svenska kusten och orsakar skada på fiskbestånd och annat djurliv går naturligtvis inte veta, men dykarklubben Delfinen i Helsingborg fortsätter att göra en hel del fynd i Öresund.

– Det är fruktansvärt att se, rena djurplågeriet, säger Jonny Magnusson till SVT.

De har rapporterat sina upptäckter till länsstyrelsen, och nu kommer besked att myndigheterna vill börja ta upp näten.

– Vi ska ansöka om pengar till det ur olika fonder. Ansvaret för spökgarnen är oklart och delas egentligen mellan flera olika myndigheter. Tyvärr faller de här frågorna ofta mellan stolarna, det finns inga klara rutiner, säger marinbiolog Jonas Gustafsson.

Här kan du se inslaget om spökgarnen!

Läs om positiva nyheter:

Följ med familjen Öhman på deras fiskeäventyr

Relaterad nyhet från din region
51 minuter sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta