Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Fredrik Kuusela med årets hittills största lax.
Nytt årsbästa på lax!

Team Högvarv fångade i helgen lax på 22 kilo. Den var 113 cm lång och 76 cm i omkrets. Med andra ord en mycket tjock lax.
Svenska sydkusten producerar onekligen en hel del stora laxar. Följ Johan Abelssons blogg, så kan du hålla koll på de stora fångsterna som kommer upp i Simrishamnstrakten.
Missa inte heller laxtrollingtävlingen Baltic Salmon Game som äger rum utanför Karlskrona 16-17 maj på Sandhamn marine. Där finns både Johan Abelsson och Fiskejournalen på plats för att fiska, hålla föredrag och ha trevligt.

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta