Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Laxar från både nordamerikanska och europeiska älvar kommer ha betydligt större chans att överleva sina vandringar till Grönland. Foto: Hans-Petter Fjeld (CC 2.0)
Nytt avtal skyddar laxen på Grönland

Den nordatlantiska laxen kommer inte att fiskas kommersiellt längs Grönlands kuster under de närmaste tolv åren. Det står klart sedan ett avtal nyligen slöts mellan Atlantic Salmon Federation (ASF), North Atlantic Salmon Fund (NASF) och grönländska yrkesfiskare. Avtalet förväntas ge ett ordentligt lyft för både nordamerikanska och europeiska laxbestånd.

Förhandlingarna om laxfisket runt Grönland har tagit lång tid, men när det väl konkretiserades i ett avtal blev laxen den stora vinnaren. Grönländska yrkesfiskare åtar sig att avstå från kustnära laxfiske fram till år 2029. Som kompensation stöttar ASF och NASF den grönländska utveckling av alternativa näringar samt deras forskning och utbildning kring naturvård.

Ett liknande avtal har även trätt i kraft på Färöarna, där yrkesfisket efter lax har legat nere sedan 1991.

Annons

– En omfattande minskning av fisket efter atlantisk lax vid deras födoområden till havs är meningsfull och avgörande för laxen, men också för den globala biodiversiteten och för älvarnas och havens hälsa, menar ASF:s högsta ledare Bill Taylor.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta