Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nytt Fiskecentrum i Umeå

Den 30 april öppnar Fiskecentrum Saxnäs en ny butik i Swefos gamla lokaler på Nygatan i Umeå. Sedan tidigare finns Fiskecentrum i Saxnäs och i Ammarnäs.
Fiskecentrum är ett rese- och informationscenter inom fiske med en komplett fiskebutik. Här säljer och förmedlar man resor och arrangemang inom fiske samt genomför kurser och utbildningar.
– Vi kommer att satsa på att erbjuda ett komplett sortiment inom flugfiske, flugbindning, spinnfiske, mete och vinterfiske, berättar Mats Byström vid Saxnäs Fiskecentrum.
Med lokal personal kommer den nya butiken att satsa på god service och hög kompetens. De förbereder även en möjlighet att beställa via webben för uthämtning i butiken.

Fiskecentrum kommer att erbjuda både lokala fiskearrangemang och kurser inom flugfiske och flugbindning. De kommer också att sälja fiskeresor och arrangemang till ett antal destinationer i Sverige. Utanför butiken finns det goda parkeringsmöjligheter och utrymme att provkasta spön och linor.
Magnus Ström

Fiskecentrum säljer bland annat fiskeresor till Ransarån. (Foto: Magnus Ström)

Fiskecentrum säljer bland annat fiskeresor till Ransarån. (Foto: Magnus Ström)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta