Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Holm
Fiskejournalen nummer 4 finns i en butik nära dig!
Nytt nummer i butik - tema gädda

Äntligen börjar fiskesäsongen ta fart på allvar. Passande nog står ett sprillans nytt nummer av Fiskejournalen i butikshyllorna, med tema gädda. Här är lite av innehållet i nummer 4. 

Temat för det här numret är gädda. I den andan träffar vi en riktig gäddkonnässör, får lära oss vad vi ska titta efter vid vattnet för att öka fångstchanserna, tar en titt på marknadens nya gäddspön och rullar, får bevis på att det går att fånga storgäddan från land och bjuds på en gäddhistoria som tar oss tillbaka till rötterna.

Joakim Åberg besöker en filmexpert, som filmar sitt fiske, och lär ut hur man kan dra nytta av det. Johan Klingberg tar sig an årets första torrflugefiske och när vi ändå är inne på flugfiske testar vi metoden efter en annan, lite mer annorlunda flugfiskeart. Är du eller någon i din närhet en ordentlig fiskenörd? Då hittar du artikeln som tar reda på hur ”illa” ställt det är med vederbörande. Det finns chans att du drar på smilbanden… Fiskejournalens medarbetare Anders Nicander träffar också Hans Lindqwist, som är en av Sveriges skickligaste artsamlare.

I vanlig ordning får du Sanna fiskehistorier, de senaste sportfiskenyheterna samt mycket mer härlig fiskeläsning.

Psssst..! Om du vill ha tidningen billigare, för alla andra och direkt hem i brevlådan – KLICKA HÄR!

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta