Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Robert Westin
Benny Johansson med det nya magnifika lubbrekordet, fångat på 485 meters djup. Foto: Storfiskregistret.
Nytt svenskt rekord på lubb

Vissa svenska sportfiskerekord är långlivade och svårslagna. Det svenska rekordet på lubb har stått sig sedan 1999. Nu har kände havsfiskaren Benny Johansson slagit det 21 år gamla rekordet.

I slutet av juni begav sig Benny Johansson och hans två fiskekamrater Anders Sonesson och Torbjörn Frank ut på Skagerrak. Destinationen var djupområdet som kallas ”10-gradar’n” hos många havsfiskare.

– Vi började fisket på ett spegelblankt hav, med 470 meter vatten under båten. Som bonus simmade två valar runt båten i några timmar. Ganska omgående fick vi flera lubbar och en vitrocka. Även en håkäring på 200 centimeter kom upp och släpptes åter, berättar Benny Johansson till Sportfiskarnas webbsida.

Morgonen därpå, den 26 juni, fångade gänget fler stora lubbar och vitrockor. Efter det bytte dom plats för att rikta fisket efter långa. Både långa och vitrocka kom upp innan gänget bytte plats igen. På den nya positionen krokar Benny en rejäl lubb. När fisken bryter ytan inser trion att den är riktigt, riktigt stor.

Efter att de har vägt och mätt fisken i båten förstår de att den är potentiellt svenskt rekord, så de beslutar att åka i land för att väga lubben på en krönt våg.

– Så, förutom att de hade ett formidabelt fiske överlag kom Benny och company i land med ett svenskt rekord. Sportfiskarna har granskat och godkänt fångsten och gratulerar Benny Johansson till rekordet, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Fisken vägdes på en kontrollerad våg till 15 500 gram. Längden var 110 centimeter och omkretsen 76 centimeter. Lubben föll för en makrillagnad krok på cirka 485 meters djup.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta