Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Michel Schoenmakers med det nya världsrekordet 51.20 kilo. Foto: Euro Aqua
Nytt världsrekord på karp – monster fångat i klassiskt vatten

Fredagen 23 november är att datum som kommer att gå till fiskehistorien. Då visade nämligen Michel Schoenmakers att det faktiskt var möjligt att passera drömgränsen 50 kilo på karp.

Det var inte helt oväntat den mytomspunna sjön Euro Aqua i Ungern som levererade det nya världsrekordet, med det här monstret till spegelkarp på 51.20 kilo. Redan i slutet av oktober fångades en karp i sjön som var rykande nära drömgränsen, men vågen stannade lite försmädligt på 49.10 kilo. Huruvida det var samma fisk som Michel Schoenmakers nu fångade framgår inte av rapporteringen, men den passerade alltså 50-kilosgränsen med råge.

Nyheten om världsrekordet i Euro Aqua har spridit sig som en löpeld i Europas fiskeforum, och på deras Facebook-sida strömmar det in tusentals kommentarer kring fångsten. Somliga menar att det inte ska räknas som ett sportfiskerekord eftersom det inte är ett publikt vatten, och att det dessutom sker riktad matning av fiskarna. Andra fascineras över att karpen faktiskt kan nå dessa fantasivikter, och att det inte spelar någon roll om den har vuxit sig stor på naturlig väg eller inte.

Här kan du följa diskussionerna!

Och naturligtvis ska du spana in filmen på fångstmannen och rekordfisken.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta