Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Laxlus och rymlingar från odlingar pekas ut som ett stort hot mot vildlaxen i Norge. Foto: Eva Thorstad
Odlingar orsakar kris för vildlaxen

Det ser mörkt ut för den norska vildlaxen. En undersökning i 175 älvar visar att hela två tredjedelar av Norges vildlaxbestånd har genetiskt förändrats av odlad lax. Genbanker upprättas men lokalt kan det vara svårt att hitta dugliga individer.

Norska laxodlingar genererar mycket pengar, men också stora problem för havets miljö. Övergödning, sjukdomar och spridning av laxlus är några av naturens kostnader för näringens profit.
Ur ett långsiktigt perspektiv är nog ända vildlaxens försämrade gener det största hotet mot livskraftiga laxstammar. Orsaken är att odlad lax – som har framavlats för optimal tillväxt i fångenskap – rymmer och parar sig med vilda släktingar. Avkomman blir då bärare av ogynnsamma gener som fortsätter att spridas i generationer.

Annons
– Norsk odlingslax har sitt ursprung i vild lax, men har avlats fram för viktiga kommersiella egenskaper, såsom tillväxt och könsmognad. Dessa egenskaper är emellertid inte fördelaktiga för ett liv i naturen. Vid omfattande försök har man sett att lax som bär på gener från odlade släktingar uppvisar betydligt sämre överlevnadsgrad i naturen än ren vildlax, förklarar Sten Karlsson, seniorforskare vid Norsk Institutt for Naturforskning, (NINA) .

I NINA:s sammanställning framgår det att den genetiska utarmningen av vildlax är spridd längs hela den norska kusten, men att vissa områden är betydligt mer utsatta än andra. Området längst i väster, i närheten av Bergen, är värst drabbat.

Karta över de undersökta älvarna. Röd färg betyder att laxarna uppvisar stor genetisk förändring, orange måttlig förändring, gul liten förändring och grön att ingen förändring har kunnat påvisas. Bild: NINA

”I en del bestånd härstammar över 40 procent av det samlade genetiska upphovet från odlad lax”

– Av de 175 bestånd som vi undersökte längs hela Norges kust uppvisade 50 stora genetiska förändringar. Många av dessa är koncentrerade till Vestlandet. I en del bestånd härstammar över 40 procent av det samlade genetiska upphovet från odlad lax, berättar Sten Karlsson.

Ett sätt att bevara generna från unika laxstammar är att upprätta genbanker. Men att finna ”rena” individer, utan gener från odlad fisk, kan ibland vara svårt. Ett aktuellt skräckexempel kommer från höstens avelsfiske i Hardangerfjorden. Där visade en genetisk analys att bara två av tolv infångade fiskar saknade spår av odlingslax – och därmed dög som avelsfisk.

Vad är det som håller på att ske? Är den norska vildlaxen på väg att förvinna? Odlingarnas framfart visar hur fort det kan gå att rasera något som naturen byggt upp under tusentals år.

”det är hög tid att man får ett stopp på rymd odlad lax, antigen genom att ha odlingar på land eller om möjligt genom rymningssäkra anläggningar”

– Framtiden ser väl ganska dyster ut för den vilda laxen om detta får fortsätta. Jag skulle vilja säga att det är hög tid att man får ett stopp på rymd odlad lax, antigen genom att ha odlingar på land eller om möjligt genom rymningssäkra anläggningar i fjordarna, och om det inte går bör man införa sterilisering av den odlade laxen för att åtminstone förhindra att de kan para sig med den vilda laxen, säger Sten Karlsson.

Politikernas ansvar är naturligtvis stort, och man önskar att den kortsiktiga vinsten inte prioriterades högre än naturens framtid.
Så vad gör den norska regeringen? Fiskeriminister Per Sandberg kräver ingen nedtrappning av näringen, inte ens i de områden som drabbats hårdast. Agerandet går helt i linje med statsminister Erna Solberg planer på att femdubbla laxindustrin fram till 2050.

Här kan du ladda hem NINA:s rapport 1337.

Annons

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta