Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Oktoberfiske i Mörrum

Det blir oktoberfiske i Mörrum – även i år. Fjolårets försök blev så populärt att Kronolaxfisket förlänger säsongen till den 9 oktober.
Laxfisket har varit dåligt i år – öringfisket desto bättre. Vårfisket var mycket bra och höstfisket ser ut att bli ännu bättre. Hittills i år ligger totalfångsten på cirka 1000 fiskar fler än förra året.
Normalt slutar fiskesäsongen vid Kronolaxfisket den 30 september, men nu kommer man att förlänga den med nio dagar. De första åtta dagarna i oktober kommer att bli bokningsbara, den nionde reserveras för bland andra årskortsinnehavare, guider, markägare och tillsynsmän för en speciell avslutningsdag.
Fisket kommer att försiggå i poolerna 2-7 och 9-16. Övriga pooler bedöms som alltför viktiga reproduktionsområden för att störas. Vanlig indelning för fluga och spinn gäller och det kommer att vara bra svängrum, eftersom endast 20 flugfiskeplatser och 12 spinnplatser kan bokas. I övrigt gäller att fisket endast får riktas efter utplanterad, fettfeneklippt havsöring. Alla andra fiskar ska omedelbart återutsättas.
Svenne Andersson

Markus Lindberg med en av de havsöringar som sätter fart på fisket i Mörrumsån. (Foto: Kronolaxfisket)

Markus Lindberg med en av de havsöringar som sätter fart på fisket i Mörrumsån. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta