Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Hösten är en underbar tid för öringfiske på kusten.
Öringfinal på västkusten

Hösten bjuder ofta på ett spännande och ibland talrikt kustfiske efter havsöring. Vet du bara hur man fångar öringen och var man ska leta efter den så kan sluttampen på säsongen bli en riktig höjdare. Fiskejournalens Anders Nicander ger dig några snabba tips på vägen.

När sommarvärmen börjar gå ur havsvattnet kommer en kort säsong som kan bjuda på härliga dagar och grymt bra kustöringfiske. Kusten är bländande vacker och vill man hitta ett lite avskilt ställe att fiska på är chanserna betydligt bättre nu än under vårens rusning till de bästa fiskeplatserna. De flesta havsöringar börjar få en praktfull lekdräkt men en del fiskar hoppar över leken och förblir silverblanka vintern igenom. Dessa silverblanka välgödda skönheter är kustfiskarens högvilt.

Dessa silverblanka välgödda skönheter är kustfiskarens högvilt.

Annons

Metod efter temperament
Höstfisket kan variera mycket från dag till dag och den plats som tycks tom en dag kan bjuda på fantastiskt fiske nästa dag. Lika dant är det med betets- och flugval. Ena dagen är öringen aktivt och kastar sig glatt över samma långsmala skeddrag som traditionellt används vid vårfisket. Andra dagar följer de på sin höjd efter draget utan att hugga. Vid sådana tillfällen kan en liten abborrspinnare var det som räddar dagen. Klassiska Droppen och Wipp i vikter på 5-6 gram fiskade med en mycket lätt utrustning kan ge bra utdelning. För flugfiskaren gäller det att ha bra variation i flugasken. Är höstöringen på hugget tar de en snabbt infiskad Zonker så det tjongar i grejerna. Andra dagar kan en långsamt handtwistad märlimitation vara vägen till framgång.

Är höstöringen på hugget tar de en snabbt infiskad Zonker så det tjongar i grejerna.

Leta på rätt ställe
De bästa fiskeplatserna under hösten är ofta vindutsatta steniga stränder med djupt vatten i närheten. Fisken står ofta tätt in på land vilket visar sig särskilt vid fiske från båt när man får fisken att hugga först när man placerar drag eller fluga precis intill land. Fiskar du från land så börja alltid med att fiska av metrarna närmast stranden! Stilla dagar är kvällar och mornar bäst men när vinden ligger på lite går det fånga öringen hela dagen.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta