Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rekord igen för Dammån! Foto: Dammåns Fisktrappa
Nytt öringrekord i Dammån – men pallar den för trycket?

Här kommer ett glädjebesked för öringfantaster i både Jämtland och övriga Norden. Klassiska Dammån har haft en rekordstor uppvandring av öring denna säsong – vilket också har märkts på fisketrycket.

Under söndagen 15 september vittjades fisktrappan ovanför Hallen för sista gången, och då hade 1 482 öringar passerat, vilket kan jämföras med det tidigare rekordet på 1 236 som sattes 2018. Den största öringen passerade 29 augusti, och vägde imponerande 7 kilo.

Trenden verkar alltså vara väldigt positiv för den uppströmsvandrande Storsjööringen, men den blir samtidigt också utsatt för ett hårdare fisketryck.

Peter Bergman med en öring från Dammån.

Peter Bergman, socialdemokratisk politiker i Åre kommun, har stuga i området och spenderar många dagar vid Dammån. Så här resonerar han kring rekordsäsongen:

– Det är glädjande att Dammån visar upp en fortsatt positiv trend när det gäller uppvandrande fisk och extra roligt med ett nytt rekord i trappan. En fisktrappa som besöks av både turister och lokalbefolkning som faktiskt har ett besöksantal uppemot fyra tusen varje sommar.

Från slutet av juli och största delen av augusti var dock vattenståndet lågt och tidvis väldigt lågt. Då var det enligt Peter många fiskare som beklagade sig över det tröga fisket trots att det gick mycket fisk i trappan.

– Det låga vattenståndet var nog den störst bidragande orsaken till det tröga och svåra fisket. Lyckligtvis blev aldrig vattentemperaturen lika hög som under det extremt varma 2018 då den faktiskt var alarmerande hög.

Ganska tidigt började folk prata om att det skulle kunna bli ett nytt rekord i trappan. Det medförde säkerligen att blev väldigt många fler fiskare i ån. På en hel del platser var det både svårt att komma till och vissa pooler blev under vissa tider närapå ockuperade, berättar Peter Bergman.

– Gamla rutinerade fiskare beklagade sig över att det faktiskt blivit lite väl mycket folk denna sommar. Och jag är nog benägen att hålla med! Vid de mest lättåtkomliga sträckorna var det ofta ett flertal bilar parkerade och på platser som sällan brukar besökas var det ofta fiskare. Det är trots allt positivt med en ökad turism vilket många delar av vår glesbygd skulle må bra av. Nackdelen ligger ju självklart i att fisketrycket ökar, att det finns risk för att ett för stort fiskuttag och att den genuina upplevelsen av att vara lite ensam i vildmarken faktiskt naggas i kanten. Och det var inte så många år sedan kunde man vara närapå ensam i vissa delar av ån. De fiskare man träffade utefter ån kunde man oftast namnet på! Det är inte så längre. Både på gott och ont, slår Peter Bergman fast.

Läs mer fiskenyheter från Åre kommun:

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta