Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Oscars personbästa på otroliga 16100 gram och 125 centimeter. En riktigt vacker Vänerngädda.
Oscar drar maffig Vänerngädda i skymningen

Att sista ljuset kan vara giftigt fick Oscar Jönsson från Värnamo erfara under lördagens fiskepass. Samtidigt som solen trillar ner bakom Vänerhavets horisont biter storgäddan över Oscars tail, en gädda som skulle visa sig vara den största Oscar någonsin sett i verkligheten.

Det är inte första gången storgäddan är uppe och vänder i Oscar Jönssons Nitro z18, men kanske inte fiskar av den här kalibern. Lördagens fisketur började trögt men skulle visa sig ge den bästa utdelningen någonsin efter ett genialiskt byte av fiskeplats, det här är Oscars story:

– Min vapendragare Viktor och jag startade dagen på ett blåsigt Vänern. Fisket var tungt med grummelvatten så långt ögonen nådde och att gå ut på öppet vatten var alldeles för riskfyllt. Efter en kort övervägning rampade vi upp och testa ett annat område istället. Ny ramp och bra läge på fisk gav både mersmak och påfyllt energiförråd. Efter ett tag lyckas jag fånga en fin 110-centimetare, på ett bete som visat sig grymt fångstgivande och som redan levererat ett gäng 100-centimetare det här året. Efter mätning får fisken gå tillbaka och erfarenhetsmässigt så vet vi att det kan stå fler stora fiskar i närheten.

Efter mätning får fisken gå tillbaka och erfarenhetsmässigt så vet vi att det kan stå fler stora fiskar i närheten.

I somras när Viktor tog sin 14-kilosfisk så fick vi nämligen några 100-centimetersfiskar i samma område. Tiden rinner iväg och mörkret kommer snabbt så här års när klockan passerar 17. Jag gör ett kast till. Ett kast som ska bli dagens sista. Pang! Det tar stopp och efter några kraftfulla huvudskakningar förstår vi att det är en bra fisk. Fisken följer med utan större problem och Viktor lyckas med håvningen. När vi tittar ner i håvnätet förstår vi att det här är något alldeles extra. 16 100 gram och 125 centimeter gädda ligger snart i mitt knä. Den största fisken jag någonsin fångat, berättar Oscar för Fiskejournalen.

110-centimetersfisken som Oscar lyckades knipa timmen före den gigantiska gäddan. Fisken är tagen på en Zam Z Bigtail, en ny färgkombination som kommer i dagarna.

Vi lyfter på fiskekepsen och gratulerar Oscar till den fantastiska fångsten, snyggt jobbat!

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta