Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hur mår laxen i Torneälven och övriga Östersjöälvar? Det får du veta under konferensen i Pajala. Foto: Martin Falklind
Östersjölaxens framtid hett ämne på konferens i Pajala

Torneälven är Sveriges och Östersjöns överlägset största laxälv. Men hur mår älven och dess fiskar egentligen? Det är ämnet som ska diskuteras när tunga representanter från branschen träffas i Pajala onsdag 15 januari – dit även allmänheten är välkommen.

I dag tisdag är det sista dagen att anmäla sig till Fiskeområde Tornedalens dag i Pajala om laxens framtid. Konferensen samlar ett kunnigt garde som ska belysa laxens situation i bland annat Norrbotten. Bland dem återfinns bland andra Charlotte Axén, forskare Statens veterinärmedicinska anstalt, Håkan Carlstand, utredare Havs och Vattenmyndigheten, Dan Blomkvist, Länsfiskekonsulent i Norrbotten och Glenn Douglas från Sportfiskarna.

Torneälven hade under 2019 en uppgång på cirka 65 000 fiskar, enligt registreringarna i Kattilakoski som är lokaliserad 100 kilometer från älvmynningen. Det låter måhända som en enorm siffra, men med tanke på att det steg över 100 000 laxar under 2016 så finns det anledning att fundera över trenden. Låter detta intressant? Anmäl dig då här!

Missa inte att läsa om laxens uppgång 2019:

https://www.fiskejournalen.se/kartlaggning-klar-sa-mycket-vildlax-steg-det-i-ar/

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta