Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Östersjölaxens framtid hett ämne på konferens i Pajala

Torneälven är Sveriges och Östersjöns överlägset största laxälv. Men hur mår älven och dess fiskar egentligen? Det är ämnet som ska diskuteras när tunga representanter från branschen träffas i Pajala onsdag 15 januari – dit även allmänheten är välkommen.

I dag tisdag är det sista dagen att anmäla sig till Fiskeområde Tornedalens dag i Pajala om laxens framtid. Konferensen samlar ett kunnigt garde som ska belysa laxens situation i bland annat Norrbotten. Bland dem återfinns bland andra Charlotte Axén, forskare Statens veterinärmedicinska anstalt, Håkan Carlstand, utredare Havs och Vattenmyndigheten, Dan Blomkvist, Länsfiskekonsulent i Norrbotten och Glenn Douglas från Sportfiskarna.

Torneälven hade under 2019 en uppgång på cirka 65 000 fiskar, enligt registreringarna i Kattilakoski som är lokaliserad 100 kilometer från älvmynningen. Det låter måhända som en enorm siffra, men med tanke på att det steg över 100 000 laxar under 2016 så finns det anledning att fundera över trenden. Låter detta intressant? Anmäl dig då här!

Missa inte att läsa om laxens uppgång 2019:

https://www.fiskejournalen.se/kartlaggning-klar-sa-mycket-vildlax-steg-det-i-ar/

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta