Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Gimån är ett av landets mest populära fiskevatten. Nu har ett 37 000 kvadratmeter förorenat område upptäckts i ovanliggande Revsundssjön, med en av de högsta halterna av uppmätta miljögifter i Norrland.
Övre Gimån skärper reglerna för sitt populära fiske

Stavreströmmen i övre Gimån är utan tvekan en av landets mest populära och omskrivna fiskeplatser. Nu stramas regelverket åt för dem som vill fiska där i framtiden.

Det är styrelsen för Övre Gimåns FVO som presenterat några ändringar i sitt regelverk för fisket i Stavreströmmen. Exempelvis så kommer definitionen för ”ortsbo” ändras, så att det är de som är boende, alltså mantalsskrivna inom Bräcke Kommun, som de räknar som ortsbo när fisket ska bokas. Med andra ord så definieras fritidshusägare inte längre som ortsbo i deras regelverk för Stavreströmmen.

Föreningen har också beslutat om obligatorisk användning av håv vid upptag av fisk. Vid återutsättning vill de inte att du ska lyfta upp fisken ur håven eller ta i fisken med händerna. Allt för att minska negativ påverkan på fisken, meddelas det på deras Facebook-sida.

I övrigt konstaterar föreningen att säsongen innehöll både mycket vatten men också lågt vattenstånd och hög vattentemperatur, vilket också fick till följd att de stängde fisket med hänsyn till fiskens hälsa. Detta drabbade flera gästande sportfiskare, och föreningen hälsar att de ska vidta åtgärder för att så inte ska bli fallet kommande säsong.

Läs även om nödropet från Jämtland/Ångermanland:

https://www.fiskejournalen.se/nodropet-fran-rosson-offra-inte-angermanalven/

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta