Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Gimån är ett av landets mest populära fiskevatten. Nu har ett 37 000 kvadratmeter förorenat område upptäckts i ovanliggande Revsundssjön, med en av de högsta halterna av uppmätta miljögifter i Norrland.
Övre Gimån skärper reglerna för sitt populära fiske

Stavreströmmen i övre Gimån är utan tvekan en av landets mest populära och omskrivna fiskeplatser. Nu stramas regelverket åt för dem som vill fiska där i framtiden.

Det är styrelsen för Övre Gimåns FVO som presenterat några ändringar i sitt regelverk för fisket i Stavreströmmen. Exempelvis så kommer definitionen för ”ortsbo” ändras, så att det är de som är boende, alltså mantalsskrivna inom Bräcke Kommun, som de räknar som ortsbo när fisket ska bokas. Med andra ord så definieras fritidshusägare inte längre som ortsbo i deras regelverk för Stavreströmmen.

Föreningen har också beslutat om obligatorisk användning av håv vid upptag av fisk. Vid återutsättning vill de inte att du ska lyfta upp fisken ur håven eller ta i fisken med händerna. Allt för att minska negativ påverkan på fisken, meddelas det på deras Facebook-sida.

I övrigt konstaterar föreningen att säsongen innehöll både mycket vatten men också lågt vattenstånd och hög vattentemperatur, vilket också fick till följd att de stängde fisket med hänsyn till fiskens hälsa. Detta drabbade flera gästande sportfiskare, och föreningen hälsar att de ska vidta åtgärder för att så inte ska bli fallet kommande säsong.

Läs även om nödropet från Jämtland/Ångermanland:

https://www.fiskejournalen.se/nodropet-fran-rosson-offra-inte-angermanalven/

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta