Per Jobs: Så kan det skapas fler fiskedestinationer

Per Jobs vill se fler fiskeentreprenörer i landet. Foto: Fishyourdream

Fisketurismen växer i Sverige, och den politiska förhoppningen är att den ska främja landsbygdsutvecklingen. Då behövs det fler aktiva fiskevårdsområden, och kanske framför allt fler entreprenörer som kan skapa fiskedestinationer.

Många näringar och småföretag i exempelvis Norrlands inland är i dag sammankopplade med fisketurismen, men för att fler ska våga ta chansen att satsa på fisket fullt ut så behövs det bättre förutsättningar. Fiskeprofilen och entreprenören Per Jobs, som bland annat driver fiskedestinationer i Ammarnäs och Tjounajokk via Fish your dream, har bland annat besökt Jämtlands län för att tala om hur fiskeentreprenörer kan få bättre villkor. Jämtland är i dag det läns som drar flest fisketurister, men det finns förhållandevis få renodlade destinationer där. När han besökte länsstyrelsen i Jämtland så framförde han dessa önskemål för hur myndigheterna kan underlätta för branschen.

  1. Upplåta lämpliga vatten till entreprenörer på statens mark. (Gäller mest norröver förstås).
  2. Vara en partner i att förklara för vattenägare/fiskerättsinnehavare fördelen med att upplåta till entreprenör; hjälpa dem förstå att en upplåtelse (av del av deras kapacitet, absolut inte allt som ibland kan vara farhågan) kan betyda fler lokala jobb, möjlighet för service att finnas kvar och utvecklas, den biologiska resursen förbättras, slitaget på naturen minskar samtidigt som det ändå finns möjlighet att utöva sitt eget fiske. Och man kan dessutom tjäna mer pengar på det hela, gentemot att sälja fiskekort (endast).
  3. Verka för att regelverk blir hållbara (där det finns juridisk möjlighet), både gällande sportfisket, husbehovsfisket och yrkesfisket. Att titta på samhällsekonomisk nytta såväl som god biologisk status. Det vill säga att man även kan analysera och besluta utifrån vilken brukargrupp som i ett visst område/viss tid ger störst avkastning för hela samhället. (Tänk ”Maximum Economical Yield” tillsammans med MSY.) För detta krävs fler socioekonomiska studier så att ett gott beslutsunderlag finns. Kanske kan Länsstyrelserna hjälpa till att efterfråga/skapa sådana.

Publicerad: 07 October 2018
Av: Anders Lundin