Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige
Plaskfisket: Sportfiskarna vill freda gäddor redan i december

Förslaget att inrätta nya fredningsområden för att skydda gäddorna i Blekinge är utmärkt, däremot bör fredningen börja gälla redan 1 december. Det anser Sportfiskarna.

Fiskejournalen har nyligen skrivit om Havs- och vattenmyndighetens förslag på nya fredningsområden i Blekinge skärgård, där ett hårt kritiserat ”plaskfiske” efter gädda bedrivs idag. Kortfattat handlar det om tio nya fredningsområden mellan 1 januari –31 maj, ytterligare ett område med förbud 15 september–31 maj, samt att fredningstiden i sju befintliga fredningsområden förlängs till 31 maj.

Sportfiskarna har nu gett sin syn på förslaget, och de vill gå ännu längre för att skydda gäddorna.

– Med tanke på det markant ökade fisketrycket i anslutning till gäddans reproduktionsområden är det mycket viktigt att de nya fredningsområdena börjar gälla så snart som möjligt. Sen ser Sportfiskarna även ett behov av att utöka fredningstiden i föreslagna nya fredningsområden till att börja redan 1 december, säger Anders Karlsson, chef Sportfiskarna Region Syd.

De anser också att det behövs en utökad uppföljning av gäddans beståndsutveckling där man även väger in påverkan från säl och skarv. Läs mer om Sportfiskarnas remissvar här!

Läs även om detta projekt:

https://www.fiskejournalen.se/sa-ska-vanerns-gaddor-skyddas-aven-tavlingar-ses-over/

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta