Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige
Pontus Håkanssons metoder ger stora gäddor, denna på 12,1 kilo. Foto: Privat
Pontus perfekta start – följ hans bästa tips för isgädda!

Köldgraderna letar sig nedåt i Sverige, och även i mellersta delarna börjar sjöarna lägga sig på vissa håll. Då vaknar isfolket till – och en som fick en perfekt start på säsongen är Pontus Håkansson.

Just denna gädda hade Pontus faktiskt fångat förut.

Han är en erfaren gäddfiskare som figurerat i Fiskejournalen förut med stora fångster, och den här gången var det ett exemplar över 12 kilo som halades upp på isen.

– Lagom trött kom jag ut till tänkta fiskeplats strax innan första ljuset och började hacka upp hålen jag hade sågat upp dagen innan. Det dröjde inte lång stund innan första hugget, andra hugget, tredje hugget och så fortsatte det några timmar, men bara mindre fisk, berättar Pontus för Fiskejournalen.

Men strax innan klockan 10 fick han ett fäll som skulle visa sig vara en riktigt fin gädda.

– Efter en lång och lagom ångestfylld fight kunde fisken landas, vägas, mätas och efter ett par bilder släppas tillbaka för att simma ner i djupet igen. Gäddan vägde in på hela 12.1 kilo och var 118 centimeter lång. Dessutom var det en återfångst, så catch and release fungerar om man gör det rätt, konstaterar Pontus.

Han delar dessutom med sig av två tips för den som ska ge sig ut på isarna.

– Fiska högt upp! 0.5–1 meter under isen räcker. Och hetsa inte med att det ska vara mörtar på 25 centimeter och uppåt, merparten av mina stora gäddor från is har tagit på mört kring 15 centimeter.

Läs om fler metoder för storgäddor:

https://www.fiskejournalen.se/davids-dundersasong-sa-prickade-han-fem-tioplussare/

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta