Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Niklas Dahlin, nöjd arrangör för mässan Från fluga till Antispinn. Foto: Privat
Populär flugfiskemässa firar 10 år och flyttar söderut

Fiskemässan Från fluga till Antispinn har varit en uppskattad ljuspunkt i vintermörkret, och nu gör den comeback på en ny ort – nämligen Jönköping.

Det är mässgeneralen Niklas Dahlin som meddelar den glada nyheten att Från fluga till Antispinn är tillbaka efter ett års uppehåll. Anledningen till att mässan ställdes in förra året var att arrangörerna inte hittade en lämplig lokal i Uppsala. Lösningen blev att evenemanget flyttade till en annan stad, alltså Jönköping. En del av förklaringen bakom lösningen är att Niklas själv flyttat till Tenhult utanför Jönköping.

– Visst är det kul! Jag letade länge efter lokal i Uppsala, men gav upp när jag fick erbjudande om denna lokal, som är perfekt, säger Niklas till Fiskejournalen.

Den större lokalen på Jaktia i Jönköping, med möjlighet för kastning och flera utställare, gör att de kan växla upp eventet ytterligare ett par snäpp. Flera heta utställare, flugbindare, hantverkare och fiskedestinationer är redan på gång, meddelar arrangörerna. Datumet för mässan, som firar 10-årsjubileum, är lördag 23 november, och du kan följa utvecklingen på deras Facebooksida.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta